Anna Vilpponen

Puheterapeutti

Valmistuin Helsingin yliopistosta keväällä 2007. Työurani alkuun olin puheterapeuttina Valteri-koulu Ruskiksella sekä Kehitysvammaliiton Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekissa. Tämän jälkeen olen työskennellyt kommunikoinnin apuvälinearviointien sekä puhetta tukevan ja korvaavan kommunikoinnin kuntoutuksen ja -koulutuksen parissa yrittäjänä. 

Kommunikointikeskus Arjessa aloitin syksyllä 2021. 

 

Puheterapeutin työssä mielenkiintoni kohdistuu ennen kaikkea eriasteisesti puhevammaisten asiakkaiden kommunikoinnin tukemiseen ja kuntouttamiseen sekä tätä kautta erilaisiin kommunikoinnin apuvälineisiin. Kuntoutustyöni pohjautuu siihen, että myös puhumattomilla ihmisillä on oikeus saada äänensä kuuluviin tilanteessa kuin tilanteessa. 

Työskentelen lisäksi varhaisiin vuorovaikutustaitoihin tukea tarvitsevien asiakkaiden kanssa mielelläni. 

 

Työurani puhevammaisten ihmisten parissa on opettanut ennen kaikkea sen, miten suuri merkitys lähiympäristöllä on kuntoutuksen onnistumisessa. Kommunikoinnin kuntoutuksen tulee tukea asiakasta arkiympäristössä silloinkin, kun terapeutti ei ole paikalla. Avainasemassa tässä ovat asiakkaan lähi-ihmiset, joiden ohjaus on tärkeä osa kuntoutusta.

 

Ammatillisista koulutuksistani tärkeimpinä pidän Tikoteekin järjestämiä Sillalla-seminaareja,

jotka ovat jo vuosia tarjonneet uusinta tietoa ja käytännön ideoita puhevammaisen henkilön vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin tukemiseen sekä tietotekniikan käyttöön kuntoutuksessa. Seminaareihin olen osallistunut vuodesta 2006 lähtien.

Ota yhteyttä